Pagina's

woensdag 17 april 2013

Ding, dong, the witch is dead.

Onlangs overleed de voormalige Britse premier Margreth Thatcher. De media staan vol van lofreden over haar maar grote delen van de Britse bevolking haten haar nog steeds vanwege de vernielingen die zij de samenleving toebracht. Dit heeft o.a. ertoe geleid dat het liedje "Ding, dong, the witch is dead" - uit de Wizard of Oz - kort geleden de nr. 3 van de BBC-hitparade haalde.

Eigenlijk zou de BBC dit lied moeten draaien maar men besloot deze democratische uiting van het wijdverbreidde ongenoegen te censuren. Dat is wel zo politiek correct. De leiders en de profiteurs hoor je dagelijks, de lijders en hun klachten worden stelselmatig weggemoffeld of gewoon ontkent.

Thatcher heeft de wereld het neoliberale model opgedrongen, een model waarvan we het falen nu al ruim 5 jaar ondergaan. Het is een falen van historisch formaat en toch varen we nog steeds verder op dezelfde koers en beloven onze politici nog steeds hetzelfde zonder het waar te maken.

Voor een korte en kritische beschouwing van de politieke prestaties van de 'Iron Lady' zie onderstaand link (Engels).
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jan/04/margaret-thatcher-state-funeral-protests
Hieronder een korte samenvatting in het Nederlands, vrij vertaald:

Zij was een politica die nooit meer dan een derde van de kiezers won. Desondanks vernietigde zij hele gemeenschappen, creëerdee zij massa werkloosheid, deïndustrialiseerde Grootbritannië en speelde een perverse Robin Hood: geef de rijken en haal het van de armen. En door haar deregulering van de Londense City, het financiële centrum van de wereld, legde zij de basis voor crisis die ons nu in een wurggreep heeft.

Thatcher was een premier die Nelson Mandela als terrorist denunciëerde, die de Chileense fascistische dictator Augusto Pinochet bejubelde, die een gemilitariseerde politie op vakbonden en zwarte gemeenschappen afstuurde.

Het Britse establishment keurde al deze keiharde maatregelen goed. Volgens hen en volgens alle andere gelovigen en profiteurs van dit systeem was het een noodzakelijk medicijn om de z.g. 'zieke' economy van de jaren '70 te hervormen en te komen tot een 'gezonde' groei.

Maakte zij haar beloften waar? De gemiddelde groei in Thatchers jaren '80 was 2.4%, exact hetzelfde als in de 'zieke' jaren '70 – en duidelijk lager dan in de jaren '60. Onder haar regering werd een vijfde van de Britse industrie vernietigd en het beloofde "productiviteits wonder" kwam er nooit. In plaats daarvan leven steeds meer mensen met de brokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten